Meninger mot strømmen

Meninger mot strømmen

Klippe, klippe.....

Ikke akkurat det alle andre mener.

Tenke hardt

IdeerPosted by Kirsten Flagstad Sun, November 14, 2010 10:20:55

Jeg blir alltid litt skeptisk når folk sier at de har arbeidet hardt, og det viser seg at det handler om tankearbeid, om hjernekraft. Når kommer de beste ideene? Kommer de når du tenker så hardt du kan, eller kommer de som lyn fra klar himmel når du egentlig er opptatt med noe annet?

Kan det tenkes at den som må tenke hardt for å få til noe egentlig mangler kompetanse? At han eller hun rett og slett ikke er dyktig nok? I skoletida var jeg alltid misunnelig på de som gikk inn på matte-eksamen, jobbet seg gjennom oppgavene, så over en gang og leverte etter tre timer. Uten feil. Sjøl satt jeg tida ut og klarte å rote en god del. Sjøl om jeg tenkte veldig hardt.

For noen år siden jobbet jeg i samme organisasjon som en avdelingsleder som skrøt av at han jobbet dag og natt i to uker med budsjettet for sin avdeling. Min avdeling hadde et like komplisert budsjett trodde jeg, og jeg grudde meg veldig første gangen. Det viste seg at vi hadde gode hjelpemidler (les: dataprogram) og det var lett å gjøre den tekniske delen av jobben. Det vanskelige var å kutte i tjenestene og å tilpasse driften til de ressursene som var til rådighet. Det trengte jeg ikke sitte oppe om natta for å få til.

Min kollega (som var av den gamle skolen) jobbet på en annen måte. Han stolte ikke på dataprogrammet som var laget til budsjettarbeidet, men foretrakk å bruke kalkulator og føre inn resultatene i et tekstdokument. Det er klart at han måtte jobbe "hardt".

Man må ofte jobbe mye for å skaffe seg kunnskap og kompetanse. Du blir ikke god i matte eller sjakk eller engelsk eller langrenn uten å lese, pugge, øve, trene.

Kunnskap om det du jobber med, betyr alt. Det du kan går lett. Det er lett å skrive når du gjør det ofte. Lett å få til ting når du har kunnskap, verktøy og ressurser.

De gode ideene kommer av seg sjøl. Du kan diskutere med andre. Du kan gi hjernen din beskjed om å komme opp med noe nytt og bedre. Så går du en tur og tenker på noe helt annet. Til den opplagte løsningen ligger der og skinner. Selvfølgelig! Slik er det. Nå ser du sammenhengen.

De gode ideene kommer av seg sjøl.

De geniale ideene kommer når du minst venter det.

  • Comments(0)//blogg.motstrom.net/#post28