Meninger mot strømmen

Meninger mot strømmen

Klippe, klippe.....

Ikke akkurat det alle andre mener.

Hjernekraften

Helse og sånnPosted by Kirsten Flagstad Tue, June 16, 2009 22:22:30
Det er utrolig hvor lite vi egentlig bestemmer over oss selv. Det vil si, hvor lite den bevisste delen av sinnet egentlig har styring med.

Den bevisste delen av sinnet, hønsehjernen som jeg liker å kalle den, klarer ikke å holde styr på mye av gangen. Den klarer å håndtere sju (pluss minus to) opplysninger av gangen. Det er grunnen til at det er lettere å huske atten-førtifire-trettiseks enn en-åtte-fire-fire-tre-seks.

Det er underbevisstheten eller autopiloten som til sjuende og sist bestemmer hvordan vi oppfører oss. Man kan bestemme seg for å slutte å røyke eller slanke seg, og bruke alle kreftene som hønsehjernen har på å få det til. Slankekuren går bra så lenge hønsehjernen klarer å holde fokus.

(I bloggen «Barbros valg i fokus» kan du lese om hva som skjedde da hun sluttet å røyke. @barelize kan også følges på twitter, og hun er den direkte inspirasjonskilden til dette. Takk, Barbro!)

Hønsehjernen har altså bestemt at du skal trene mer, spise mindre og slutte å kjøpe ting du ikke trenger. Men hva skjer? Uvanene kommer langsomt og snikende tilbake. Du tar en ekstra kjeks i kantina, glemmer at du bør si nei takk til is når noen på jobben spanderer. Før du vet ordet av det tar gamle kostvaner over.

Du blir i godt humør av å kjøpe deg noe nytt, og treninga passer det vel egentlig bedre å begynne med til høsten, ikke sant.

Prosjektene går dårlig fordi hønsehjernen er prosjektleder. Autopiloten er egentlig ikke enig i de målene du har satt deg. Autopiloten synes at du fortjener en sjokolade eller tre i bilen hjem fra jobb. Autopiloten vet at du har det komfortabelt når du slapper av i godstolen etter middag.

Trikset er med andre ord å omprogrammere autopiloten. Da gjelder det å være litt lur. Autopiloten eller det ubevisste sinnet klarer bare å ta direkte beskjeder. Hvis noen for eksempel forteller deg at du ikke skal tenke på en isbjørn, vil isbjørnbildet øyeblikkelig dukke opp i hjernen. Autopiloten overstyrer hønsehjernen.

Av samme grunn er det fåfengt å fortelle den at du ikke skal shoppe på veien hjem eller ikke spise godteri. Autopiloten vil garantert feiltolke og få deg til å gjøre det motsatte.

Det du må gjøre er å fortelle ditt ubevisste sinn hva eller hvem du er i ferd med å bli:

Jeg er i ferd med å bli et sunnere, sprekere, slankere, smartere, snillere og mer sparsommelig menneske med god oversikt over økonomien. (Sett inn det som passer).

Bruk tid på å finne ord som passer dine mål. Du trenger ikke fortelle hvorfor, autopiloten er mye smartere enn hønsehjernen.

Gjenta for deg selv ofte. Du vil bli overrasket over hvor lett det går å endre vaner. smiley

  • Comments(3)//blogg.motstrom.net/#post5